BLOGERCHEF 2 – III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA

Weekend 14.-16.03.2014 minął pod znakiem wspaniałych doznań, przede wszystkim, chociaż nie tylko, smakowych. W tych dniach bowiem uczestniczyłam w popularnym pośród blogerów kulinarnych konkursie o tytuł prawdziwego BlogerChef’a.


Tym razem, uczestnicy III półfinału, stawiali czoło kulinarnemu wyzwaniu w przepięknym miejscu, na trasie Krosno – Rzeszów, które od pierwszego wejrzenia, urzekło mnie do głębi.
Dwór Kombornia Hotel & Spa ****, bo to o nim mowa, to dworek szlachecki przerobiony na elegancki hotel, pełen różnych zakamarków, labiryntów, ukrytych schowków i przejść. Wracając do pokoju za każdym razem martwiłam się, czy aby na pewno trafię.
Umiejscowiony bardzo malowniczo, nad stawem, w bardzo zielonej i cichej okolicy. Szkoda tylko, że w sobotę pogoda uległa radykalnemu załamaniu. Inaczej można by wtedy spędzić wolne chwile, których było naprawdę niewiele, na świeżym powietrzu.




14.03.2014, piątek
Z racji tego, że miejscowość Kombornia od mojego Kościana leży ponad 500 km, dopiero o godzinie 17. zjawiłam się w hotelu. Dzięki uprzejmości Piotra, uczestnika z bloga najsmaczniejszy.com.pl, mogłam łatwo dostać się na miejsce. Jadąc z nim samochodem, zyskałam nie tylko na czasie, ale i na nerwach. Teoretycznie dojazd byłby, ale dość trudny i czasochłonny, a ja, zresztą jak każdy, liczę każdą godzinę, którą mogę odpowiednio wykorzystać.

Na miejscu przywitali nas nieoficjalnie, później również oficjalnie w holu hotelu Kasia i Marek, organizatorzy, którzy już kolejny raz są odpowiedzialni za to całe kulinarne zamieszanie. Chwała im za to, że są rodzicami tego niesamowitego projektu, jedynego tak naprawdę, na tą skalę i w tej sferze. Nie ma drugiego takiego konkursu dla kucharzy amatorów i pasjonatów.

fot.: by Karmel-itka

fot.: Karmel-itka.
fot.: Karmel-itka.

fot.: Karmel-itka.

fot.: Karmel-itka.

fot.: Karmel-itka

Po tym powitaniu, wszyscy uczestnicy, sponsorzy i pozostali, udali się do Salonu Win Karpackich, gdzie przechowywane są wina z rejonów Podkarpacia, aby móc degustować wyborne trunki, opatrzone ujmującymi opisami. Somelierzy – lokalny oraz z firmy Spolmlek, wprowadzili nas w magiczną atmosferę oraz zdradzili kilka ciekawych tajników, dotyczących sposobów pozyskiwania tychże win oraz trików, jakie dobra do danego sera długo dojrzewającego. Odbył się tez mini konkursik, gdzie za poprawną odpowiedź na pytanie jednego ze somelierów można było wygrać prawie kilogramowy kawałek sera Bursztyn.

 

Następny punkt wieczoru – wykwintna kolacja,
gdzie szef kuchni hotelu, Maciej Kopczyński, który w dniu konkursu
zasiadał również w jury, uraczył nas wspaniałymi daniami, połączonych z
podkarpackim winem. Menu było zachwycające, a deser powalił mnie na
kolana, zupełnie jak i barwena.

fot.: Karmel-itka / łosoś zamiast polędwiczki wieprzowej (nie spożywam mięsa od jakiegoś czasu), pozycja 1. z menu.
fot.: Karmel-itka. / krem buraczany

fot.: Karmel-itka. / barwena

fot.: Karmel-itka. / amouse bouche

fot.: Karmel-itka. / mus z białej czekolady

Menu kolacji:
– polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty
– krem buraczany z pieczonym kozim serem
– amuse bouche
– barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem
– mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową

 I tym oto miłym akcentem, zakończył się dzień pierwszy.

sobota, 15.03.2014
Zmagania blogerów zaczęły się tuż po śniadaniu, od oficjalnego powitania i wylosowania członków swoich drużyn. Zasady nie zmieniły się od ostatniego półfinału – każdy jest raz szefem kuchni, gdzie gotowane są jego dania oraz trzykrotnie podlega innemu kierującemu i gotuje jego potrawy. Oczywiście, również wymiar czasowy jest ten sam – mamy zaledwie godzinę, aby pokazać się z jak najlepszej strony jako szef i jako podległy.

Uczestnicy. Góra od lewej: Adrianna Łabenda, Ewa Sidor, Piotr Grabowski, Anna Stanek; Dół od lewej: Alicja Drzewiecka, Angelika Knop, Anna Kosterna-Kaczmarek oraz Bartek Usydus.

Zanim jeszcze stanęliśmy „przy garach”, każdy mógł sprawdzić swoją wiedzę w teście o serach, nie tylko marki Serenada. Test do znalezienia tutaj: TEST WIEDZY.

W końcu ruszył zegar i pierwsze dwie ekipy ruszyły do dzieła.
A za nimi kolejne. Ach, działo się przy stanowiskach, emocje sięgnęły zenitu. Gdyby nie wsparcie i zaangażowanie moich pomocników, nie dałabym rady. Alicja uratowała mój sos serowy do roladek, przy pomocy samego Mirka Drewniaka. A Piotr usmażył te roladki idealnie. Chyba nieco spanikowałam i nie mogłam się sama pozbierać z tych emocji. Ale wspólnymi siłami daliśmy radę.

W kwestii oceny, jury nie było złośliwe aż tak bardzo, dawało cenne porady i wskazówki, co zrobić, aby nasze dania ulepszyć. Pozwala to rozwinąć skrzydła w późniejszym czasie i dodatkowo ułatwia naszą pracę w domowym zaciszu. Za to uwielbiam ten konkurs – można z niego wynieść naprawdę wiele.Poza tym, szef kuchni hotelu – Maciej Kopczyński, dał się poznać jako nie tylko znakomity kucharz i cukierni (te desery!), ale również jako bardzo sympatyczny człowiek i juror, który pomagał nam podczas konkursu.

Pomimo nie zajęcia pierwszej czy drugiej lokaty, bawiłam się znakomicie. Zwycięską ilość punktów otrzymała Ania Kosterna Kaczmarek za jej szpinakowyy makaron z krewetkami, zrobiony całkowicie od podstaw oraz krem z białych szparagów. Zwycięstwo jak najbardziej się jej należało.

Emocje nie zdążyły opaść, a już zaczęła się kolejna atrakcja – warsztaty czekolady Choco Vine, gdzie odzwierciedlają one kompozycje zapachowe i smakowe win z rożnych odmian
winogron, a zawartość kakao dostosowana jest do mocy wina. Np. czekolada
Chardonnay, to 60% gorzka czekolada wzbogacona o nutę wanilii,
liofilizowane jabłka oraz brzoskwinie, ponieważ to akcenty wyczuwalne w
winie Chardonnay.
Każdy z nas mógł zabrać ze sobą tę i dwie inne czekolady do domu.

I już ostatnia rozkosz tego wieczora – kolacja, podczas której podawano piwo dobrane do potrawy. Piwa pochodziły z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior (tłum.: Wielka Niedźwiedzica), a swoją obecnością zaszczyciła nas sama założycielka.

Menu kolacji:
– filet kaczki z caviar d’aubergine, orzechowym winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym
– zupa z podkarpackich kurek
– schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym
– bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami w karmelu

16.03.2014, niedziela
Czas w drogę! Po śniadaniu wyruszyliśmy dość wcześnie, aby jak najprędzej znaleźć się w domu.. Niestety trzeba wrócić do normalności i codzienności. Jednak żal serce ściskał, że musiałam opuścić to wspaniałe i klimatyczne miejsce.

Reasumując – było to niesamowite przeżycie, spotkanie ludzi znajomych i nie, ale wszystkich połączonych wspólną pasją, zamiłowaniem do gotowania i dobrego jedzenia. Mnóstwo praktycznych porad i po prostu, wspaniała zabawa.

Jury; Od lewej: Mirek Drewniak, Tomasz Polak oraz Maciej Kopczyński.

linki do galerii zdjęć:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.295884313895554.1073741887.116575535159767&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.296731787144140.1073741892.116575535159767&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.296713537145965.1073741891.116575535159767&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.296635973820388.1073741889.116575535159767&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.296190833864902.1073741888.116575535159767&type=1

linki do materiałów prasowych:

http://www.krosnocity.pl/index.php/aktualnosci/fakty/region/item/10096-kulinarne-zmagania-blogerow-w-dworze-kombornia.html

http://urodaizdrowie.pl/iii-polfinal-blogerchefa-w-dworze-kombornia

http://www.ofeminin.pl/przepisy/iii-polfinal-blogerchef-za-nami-d57276.html

http://kucharze-serwis.pl/news-show-262/kulinarne-zmagania-blogerow-w-dworze-kombornia

pozostałe relacje uczestników: 

http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/2014/03/blogerchef-iii-pofina-w-dworze.html

http://blogimam.pl/wpisy/blogerchef-iii-p%C3%B3%C5%82fina%C5%82-w-dworze-kombornia-hotel-spa-dzie%C5%84-pierwszy

http://wkrainiesmaku.pl/16715/test-wiedzy-blogerchefa-inspirowany-asortymentem-marki-serenada/

http://wkrainiesmaku.pl/16724/iii-polfinal-blogerchefa-w-dworze-kombornia/

http://najsmaczniejszy.com.pl/warsztaty-wydarzenia/iii-polfinal-bloger-chef-2014-kombornia-14-16-03-2014/

http://czosnekwpomidorach.blogspot.com/2014/03/iii-pofina-blogerchef.html

http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/03/iii-pofina-blogerchef-w-dworze-kombornia.html

oczywiście ja i mój aparat wszędzie razem :]

Linki będą na bieżąco uzupełniane, w miarę pojawiania się świeżych relacji i notatek prasowych.

Pozdrawiam,
Karmel-itka

Każdy z nas dostał

« »

© 2016 W kuchni Karmel-itki. Theme by Anders Norén.

Ciasteczkowy Potwór też lubi nasze ciasteczka ;) Więcej informacji

Drogi Kuchciku, na naszej stronie internetowej stosowane są pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies oznacza, że są one umieszczane w Twoim urządzeniu (jakiekolwiek by nie było). Jeżeli nie życzysz sobie tego, zmień ustawienia ciasteczek w swojej przeglądarce.

Zamknij.