Baklawa

31 Mar / by: Karmel Itka / 0 comments / tags :

Baklawa

Kolejnym deserem w pozycji naszego cukierniczego menu, jaki warto zamówić chociażby po to, by odkryć nowe, nietuzinkowe smaki jest baklawa. To turecki specjał, który idealnie nadaje się do spożywania niezależnie od sezonu. Świetnie smakuje zarówno w lecie, jak i w zimie. Jest to przysmak klasyczny w kuchni tureckiej, który stanowi niemal rarytas narodowy, jakim turkowie zajadają się i na co dzień, i od święta. To deser zaliczany do kluczowych także w kuchniach bałkańskiej, bułgarskiej oraz ormiańskiej.

Bardzo często na baklawę mówi się także bakława. Tradycyjna w swej postaci specjalność turecka ujęta w naszym menu także w tej postaci standardowej to mieszanka ciasta listkowego, ciasta filo oraz orzechów włoskich i migdałów. Dodaje się do niej miód, ewentualnie cukier.

Baklawa podawana jest bardzo często z dodatkiem orzeszków pistacjowych, które najpierw są poddawane zmiażdżeniu. Tak przyrządzony smakołyk znakomicie znany jest zwłaszcza w tureckim gaziantep, skąd prawdopodobnie się wywodzi. Tam na pewno tworzone są najsmaczniejsze, najbardziej oryginalne baklawy świata. Jak podają to rozliczne źródła historyczne, baklawa jest przyrządzana od stuleci, a jej początki wiążą się już z gastronomią serwowaną w pałacu topkapi na terenie istambułu.

To tam właśnie wedle legend sułtan rozdawał janczarom kultową baklawę.

Pieczemy dla