Creme brullee

19 Lip / by: Karmel Itka / 0 comments / tags : ,,,

Creme brullee

Kolejnym rodzajem deseru, znanym na całym świecie i chętnie wybieranym jako smakołyk okolicznościowy serwowany na podwieczorek imprez typu przyjęcia weselne, chrzciny czy komunie święte jest crème brullee. Ze względu na jego rozpowszechnienie, w naszym menu rarytas ten także został uwzględniony w karcie menu. Creme brullee to deser pochodzący z francji. Bazuje on na delikatnej konsystencji, jaka jest lekka w smaku, delikatna, nieprzytłaczająca i nieciężka. Robi się ją z żółtek, cukru oraz mleka.

Dodatkowo należy dołożyć skórkę cytrynową, ewentualnie skórkę pomarańczy, cynamon oraz wanilię. Na wierzch, podobnie jak w wyżej opisanym deserze jakim jest krem kataloński, dodajemy karmelizowany cukier. Jest to z jednej strony słodki dodatek znakomicie uzupełniający smak, jak także swego rodzaju ozdoba. Creme brullee okazuje się hitem smakowym nie tylko we francji, ale również na obszarze hiszpanii, gdzie posmakował na tyle, że zdecydowano się na jego bazie wypracować swą własną odmianę to jest crema catalana, czyli właśnie krem kataloński.

Creme brullee

Podobne zamiłowanie do tego rarytasu mają anglicy. Coraz częściej można także tenże przysmak znaleźć w menu polskim , w tym zamaskować go państwo macie okazję w naszej cukierni.

 

Pieczemy dla