Gulab jamun

24 maja / by: Karmel Itka / 0 comments / tags : ,,,

Gulab jamun

Jednym z rozpowszechnionych zwłaszcza na terenie kontynentu azjatyckiego rodzajem deseru wyśmienitego, cechującego się niepowtarzalnym smakiem okazuje się gulab jamun. To standardowy wyrób bazujący na wykorzystaniu ciasta, który jest silnie spopularyzowany w krajach typu indie, pakistan, ale także bangladesz oraz nepal i sri lanka. Zajadać się kultowym gulab jamun można także na obszarze mauritiusu, gdzie też jest bardzo znany. Podobnie w krajach regionu karaibskiego, a mianowicie mamy tu na myśli trynidad i tobago.

Gulab jamun doceniono też na jamajce oraz surinamie. Przysmak, który zjesz śmiało nie tylko w azji, ale również w naszej cukierni, opiera się na masie mlecznej, z której jest głównie zrobiony. Dodatkowo, w oryginalnym gulab jamun, stosuje się świeże mleko zsiadłe. Jeżeli chodzi natomiast o kraje takie jak indie czy pakistan, to sposób robienia tego rarytasu z kategorii słodkości jest nieco odmienny. A mianowicie podstawą jest tu przygotowanie mlecznej masy z podgrzewanego mleka, na niewielkim ogniu.

Gotuje się je do tego stopnia, aż większość wody zostanie odparowana. Tak powstałą masę określa się mianem khoya. Następnie jest ona zagniatana w ciasto, a by było to możliwe trzeba dodać pewne ilości mąki.

Gulab jamun

Następnie formuje się niewielkie rozmiarowo kulki, które później wrzuca się na głęboki tłuszcz. Mowa tu o temperaturze nawet i około 150 stopni celsjusza. Na koniec maczamy tak przyrządzony smakołyk w zielonym kardamonie.

Polewa się go także kropelkami wody różanej, dodaje szafran czy kewrę.

 

Pieczemy dla