Haupia

12 Wrz / by: Karmel Itka / 0 comments / tags :

Haupia

Podczas gdy desery takie jak crème brulle, krem kataloński, suflet czy melba to bardzo dobrze znane wyroby cukiernicze, które z pewnością już kiedyś każdy z nas miał okazję posmakować, haupia to niesamowicie  oryginalny rarytas, jakiego nie znajdziecie państwo w pierwszej lepszej cukierni. Nasz lokal jak najbardziej udostępnia tenże specjał w swym obszernym i atrakcyjnym słodkim menu. Dodatkowo umożliwiamy również zrealizowanie specjalnych zamówień indywidualnych na haupię, która idealnie nadaje się do zaserwowania na specjalne okazje. A teraz nieco informacji na temat tego przysmaku dla tych, którzy nie mają pojęcia, czym haupia w ogóle jest.

Otóż tym określeniem nazywa się deser wywodzący się z hawajów, który powstaje z zastosowaniem wysokiej jakości mleczka kokosowego. Na hawajach to standard gastronomiczny w dziedzinie słodkości, który bardzo często wybierany jest chociażby na przyjęciach weselnych. Pod względem swej konsystencji, haupia przypomina galaretkę, mimo że zaliczana jest do budyniów. Wspomniane wyżej mleko kokosowe łączy się ze skrobią tacca, a ta natomiast pozyskiwana jest z rośliny tacca leontopetaloides. Masa podawana jest po zastygnięciu.

 

Nasi cukiernicy proponują haupię ze środkiem zastępczym zamiast oryginalnej skrobi tacca, to jest ze skrobią kukurydzianą.

 

Pieczemy dla