Krem kataloński

04 maja / by: Karmel Itka / 0 comments / tags : ,,,

Krem kataloński

Do niesamowicie popularnych rodzajów deserów znanych na całym świecie, a w szczególności silnie rozpowszechnionych na obszarze europy, zaliczyć należy wysokich walorów smakowych krem kataloński, który bez wątpienia przypadnie do gustu wszystkich miłośników cukierniczych wyrobów. Krem kataloński to określenie polskie na znany hiszpański deser, jaki określa się mianem crema catalana. Jest to nazewnictwo nawiązujące do rejonu hiszpańskiej katalonii. Niegdyś wykształciło się także miano crema de sant josep, a więc w dosłownym tłumaczeniu – krem świętego józefa. Zgodnie ze zwyczajami i historią katalońską, obowiązkowo każdy obywatel hiszpanii powinien samodzielnie przyrządzić ten popularny krem na święto józefa, które wypada w dniu 19 marca.

Inaczej mówi się na ten dzień święto ojca. W opinii mieszkańców katalonii, deser zwany crema catalana okazuje się francuskim odpowiednim crème brule. Zgodnie z legendą, w dziewiętnastym stuleciu do katalonii przybył francuski biskup.

Duchowny został ugoszczony słodkim przysmakiem, a nim był właśnie crema catalana. Od razu przypadł on do gustu, mimo że pomysł na niego zrodził się zupełnie przypadkowo. Otóż pierwotnie zamierzano stworzyć zwarty strukturą deser, ale ostatecznie wyszła zbyt rzadka jego forma, więc z braku czasu zdecydowano się na jego zagęszczenie w najprostszy jak to możliwe sposób, a więc podgrzewając deser i mieszając.

Dodatkowo posypano deser cukrem, który wcześniej poddano procesowi karmelizowania. Tak też powstał ten powszechnie dziś znany i chętnie wybierany krem kataloński, który dostępny jest także w naszym menu cukierniczym.

Pieczemy dla