Melba

30 Sie / by: Karmel Itka / 0 comments / tags : ,

Melba

Melba – kolejny słodki rarytas w naszym cukierniczym menu. To wyrafinowany deser pochodzący z francji, który zdobył już szerokie grono swych zagorzałych miłośników w naszym kraju. Z języka angielskiego znany jako peach melba charakteryzuje się wykorzystaniem jako głównego produktu do przygotowania owego deseru brzoskwiń.

Dodatkowo stosowane są także lody, w oryginalnej wersji melby muszą to być lody o smaku waniliowym. Na koniec jeszcze niewielka ilość słodzonego przecieru robione z truskawek . Niekiedy zamiast truskawkowego dodatku używa się malinowych powideł. Melba jest to swego rodzaju sos, który został stworzony według receptury znanego mistrza kulinariów francuskich, to jest auguste escoffier. To on zrealizował swój własny, odrębny przepis po to, aby ugościć pochodzącą z australii, wybitną śpiewaczkę nellie melby.

Na jej cześć zatem deser został nazwany jej nazwiskiem. Warto dodać, że klasyczna melba to nie jedyne danie gastronomii francuskiej. Poza sosem tu omawianym, istnieją także poires melba czyli gruszki melba oraz fraises melba czyli truskawki melba. Można także wspomnieć o tostach melba, a więc melba toasts oraz potrawie z pomidorów noszących podobne nazewnictwo.

W menu naszej cukierni znajdziecie państwo oczywiście wyrafinowane smakowo sosy melba, które dodajemy do rozmaitych innych specjałów wychodzących z pieca naszych mistrzów wypieków.

 

Pieczemy dla