Pascha

10 Sie / by: Karmel Itka / 0 comments / tags :

Pascha

Paschę znają chociażby z nazwy chyba wszyscy z nas. Jest to klasyczna potrawa przygotowywana głównie na wielkanoc, jaka sięga swymi korzeniami i tradycją powstania terenu północnej rosji. Jest ona przygotowywana z takich składników jak masło, mleko, śmietana, żółtka jajek, wanilia, cukier, bakalie, twaróg.

To bardzo kaloryczne, ale jakże pyszne danie, bo tak paschę można nazwać ze względu na fakt, iż stanowi nieodłączny element świąt wyżej wspomnianego obszaru. Charakterystyczne jest także to, w jaki sposób pascha wygląda- prezentuje się ona jako specyficzna piramida, która po boku jest lekko ścięta. Na wierzch dodaje się rodzynki, a w klasycznej wersji uzupełnia deser skórką pomarańczy.

Cechą wyróżniającą ten przysmak jest jej bardzo duża słodycz, dlatego to doskonała forma placka dla miłośników deserów. Jeżeli chodzi o to, jak określana jest pascha na obszarze ukrainy czy też rosji, gdzie jest najszerzej rozpowszechniona, to często wydziela się tu nazewnictwo tak zwanego chlebka wielkanocnego. Z języka https://grugo.eu/blender-biochef-sklep rosyjskiego utrwaliło się także miano kulicz.

W naszej cukierni, mistrzowie wypieków posiadają ogromne doświadczenie w przygotowywaniu paschy w klasycznym wydaniu. Zapraszamy do degustacji i zamawiania ciasta na specjalne okoliczności.

 

Pieczemy dla