Pavlova

08 maja / by: Karmel Itka / 0 comments / tags : ,,,

Pavlova

Mianem pavlova określa się popularny rodzaj deseru, który jest deserem australijskim. To przysmak nowozelandzki, jaki bazuje na torciku z bezy, na jakim jest dekoracyjna warstwa bitej śmietany. Na wierzch układa się także świeże owoce, w tym między innymi truskawki . Można także ozdobić pavlovę malinami, brzoskwiniami surowymi lub z puszki, a także estetycznie prezentuje się z kiwi.

Skąd ta charakterystyczna nazwa, skoro nie wygląda ona na australijską, tak jak pochodzenie smakołyka? Otóż określenie to wywodzi się od  rosyjskiej primabaleriny, a dokładniej anny pawłowej. Co wspólnego ta artystka ze wschodu ma z australią, nową zelandią, a tym bardziej deserem? Zgodnie z tradycją, to właśnie dla niej po raz pierwszy przyrządzono ten rarytas.

 

Przypadł on pawłowej do gustu tak bardzo, że na stałe wszedł do menu. Pavlova pierwszy raz została podana w perth, co miało miejsce według legend albo w 1926 roku, albo trzy lata później, a zaserwował ten smakołyk esplanade, tamtejszy szef kuchni. Zdaniem mieszkańców nowej zlenadii, to jednak oni wprowadzili pavlovą na salony. W jaki sposób?

Podczas tournée pawłowej, które miało miejsce między innymi w wellington, w 1926 roku. Do zrobienia prawdziwej pavlovy potrzebne są białka, mąka ziemniaczana i cukier.

Pieczemy dla