Pudding angielski

03 Lip / by: Karmel Itka / 0 comments / tags : ,

Pudding angielski

Mianem puddingu określa się wysokiej klasy dania z kuchni typowo brytyjskiej, które mogą być tworzone w oparciu o szereg rozlicznych rodzajów składników, dość swobodnie ze sobą połączonych. Ogólnie rzecz biorąc, każdy standardowy angielski pudding bazuje natomiast na podstawie tworzonej z zastosowaniem takich produktów jak tłuszcz, jajka, mąka. Występują zarówno puddingi na słono, jak także warianty słodkie. Te drugie posmakować można w naszej cukierni oraz zamówić na indywidualne życzenie.

W wersji słodkiego rarytasu, puddingi są komponowane z dodatkiem owoców. Ponadto mogą być serwowane zarówno mocno schłodzone, jak także na ciepło, wprost wyjęte z piecyka. Jeżeli chodzi o puddingi w stanach zjednoczonych, bo i tam tego rodzaju przysmaki dominują, to są to także desery, lecz w postaci kremowej.

Ich konsystencja jest gęsta, ale przeważnie pozbawiona dodatków owocowych czy posypek, jak ma to miejsce w klasycznym angielskim puddingu. Amerykańskie desery także znajdują się w naszej karcie menu. Są one robione z mleka i przyrządzane ta, aby spożywać je na zimno.

Pierwsze puddingi w anglii zaczęto tworzyć w piętnastym wieku, zwłaszcza przyczynił się do tego król henryk viii, któremu posmakował pudding przygotowany przez jednego biednego mieszkańca, u którego władca się zatrzymał. Ten postarał się o jak najlepsze przyjęcie króla, w związku z czym zaserwował mu przypominający swa konsystencją budyń, kremowy, gęsty i rozpływający się w ustach pudding.

 

Pieczemy dla