Suflet

08 Cze / by: Karmel Itka / 0 comments / tags :

Suflet

Suflet to jeden z największych przysmaków francuskiej kuchni, jaki stworzony został w osiemnastym wieku. Jego polskie określenie pochodzi od nazewnictwa souffle. Jest to w dosłownym tłumaczeniu słowo „nadmuchany” i w takiej też postaci suflet się prezentuje. To wyrób cukierniczy, który opiera się przede wszystkim na bardzo wykwintnym zaprezentowaniu.

Jest estetyczny, elegancki, ale też uznaje się go za jeden z cięższych do zrobienia form wypieków. Na suflet potrzebujemy ubitej piany z białek oraz żółtek, które poddamy utarciu. Istotne jest, żeby dodatkowo dodać także owoce, by deser nie był zbyt przytłaczający w smaku. Niekiedy występują też suflety warzywne.

W przygotowaniu sufletu bardzo ważne okazuje się zastosowanie precyzyjnego wymierzenia składników . Proorcje to pdostawa, aby suflet wyszedł idealnie. Do przygotowania sufletu musimy zastosować naczynia zwane kokilkami- w naszej cukierni w takich właśnie, niewielkich miseczkach mają państwo okazję rozmaite suflety zasmakować.

Suflet

To niewysokie, okrągłe ceramiczne pojemniczki, pełne smakowitego sufletu w rozmaitych odmianach. W trakcie pieczenia trzeba zachować ostrożność, ponieważ suflety lubią być wrażliwe na zmienne temperatury.

 

Pieczemy dla