Tiramisu

09 Mar / by: Karmel Itka / 0 comments / tags :

Tiramisu

Zasiadając przy kubku herbaty czy wyśmienitej kawy w naszym lokalu gastronomicznym, macie państwo okazję do zasmakowania rozmaitych rodzajów deserów, jakie są dzisiaj popularne w praktycznie każdej restauracji czy cukierni. Niemniej jednak nawet kultowe i legendarne smakołyki oraz słodkie rarytasy, w zaciszu naszych kawiarnianych czterech ścian możecie państwo odkryć na nowo. Przykładem polecanego i uwzględnione w naszym menu deseru jest włoskie tiramisu– klasyk w słonecznej italii, który  dosłownie tłumaczony w swej nazwie brzmi przebudzić się, ocknąć. To „poprawiasz humoru” i niewątpliwie tak jest za sprawą jego wyśmienitych składników. W skład tiramisu wchodzą warstwy biszkoptu.

Są one zawsze mocno nasączone kawą – silnym i aromatycznym espresso. Dodatkowo w nich znajduje się także likier amaretto. Następnie na warstwy biszkoptowe kładziemy niewielka warstwę kremu zrobioną z serka mascarpone, cukru i zmielonej czekolady deserowej. Tak przygotowaną kompozycję deserową wkładamy na parę godzin do lodówki. Znakomicie smakuje z kawą.

Nadaje się do jedzenia na zimno. Idealny o każdej porze roku, ale w szczególności w szczycie lata. Nasze tiramisu robione jest z zastosowaniem wyłącznie ekologicznych, naturalnych produktów.

 

Pieczemy dla