Tort sachera

06 Kwi / by: Karmel Itka / 0 comments / tags : ,,,

Tort sachera

Tort sachera jest to określenie pochodzące od niemieckiego pojęcia sachertorte. Jest to nazewnictwo odnoszące się do czekoladowego przysmaku, jakiego stworzenie przypisuje się austriakowi, a dokładniej franzowi sacherowi. Ten zamieszkiwał na terenie wiednia w dziewiętnastym stuleciu, stąd charakterystyczne określenie tortu.

Historia mówi o tym, że tort sachera powstał w 1832 roku. Prawdopodobnie, jak głoszą to legendy, został on przygotowany przez młodego kucharza – franza sachera, który wykorzystał nieobecność szefa kuchni, swojego przełożonego i opracował indywidualną, unikatową recepturę na przysmak dla księcia. Takie zadanie otrzymał i wywiązał się z niego wzorowo, tworząc dzieło cukiernicze, które okazuje się niesamowicie powszechne po dziś dzień i na trwałe wpisało się w zakres menu najlepszych cukierni na całym świecie.

Tort sachera

Tort sachera w swej pierwotnej formie, powstały w drugiej połowie dziewiętnastego wieku, występował w formie czekoladowego piętrowego placka, który był przekładany marmoladą. Były to morelowe powidła, a na wierzchu pojawiła się czekoladowa polewa. Ciasto w tym wydaniu bardzo szybko urosło do rangi króla deserów i tak pozostało to po dziś dzień.

U nas tort sachera możecie państwo zamówić na specjalne życzenie.

Pieczemy dla