Zabaglione

26 Lip / by: Karmel Itka / 0 comments / tags :

Zabaglione

Zabaglione czyli inaczej zabaione czy też zabajone to standardowy italiański przysmak, który okazuje się tradycyjnym deserem tamtejszego regionu, chętnie wybieranym zwłaszcza w sezonie letnim, jako słodki podwieczorek. Podstawowa wersja tego rarytasu bazuje na wykorzystaniu trzech podstawowych składników, na jakie składają się cukier, żółtka jajek oraz słodkie, wysokiej jakości wino. Ubija się jajka i do nich dodaje wszystkie pozostałe składniki. Następny krok to delikatne ogrzewanie deseru do momentu, kiedy zgęstnieje.

Taka gęsta konsystencja to znak, że deser jest gotowy. Oczywiście to, jaką będzie mieć formę ostateczną zależne jest od zastosowanych proporcji poszczególnych składników. Niemniej jednak w takiej klasycznej postaci zabaglione jedzone jest najczęściej. Nowocześniejsze koncepcje kulinarne zakładają dodawanie do tego smakołyku również sosu owocowego. Niekiedy także pojawiają się drobno pokruszone kawałeczki, okruszki ciasta.

Nie jest to jednak aż tak szeroko rozpowszechniona forma podawania zabaglione. Deser ten jest bardzo popularny również na terenie francji, lecz tam upowszechnił się jego inny wariant, to jest sabayon z lombardii. Do francuskiej odmiany dodaje się lody, biszkopty, ciasteczka i świeże owoce.

W naszej cukierni macie państwo okazję posmakować zabaglione w postaci standardowej.

Pieczemy dla